Friday, April 13, 2007

ХипХоп Декларация за мир

Големият KRSONE е написал тази ХипХоп Декларация за мир. Преведохме я за вас, и за нас, и за хип-хопа.

Настоящата Декларация за мир цели да насочи Хип-хоп културата към освобождаване от насилие и установяване на условия и защита на съществуването и развитието на международната Хип-хоп общност. Уповавайки се на принципите заложени в настоящата Хип-хоп декларация, ние основаваме фондация за Здраве, Любов, Осъзнат живот, Богатство, Мир и Просперитет за нас самите, за нашите деца и децата на нашите децата, завинаги. За изясняване смисъла и целта на Хип-хопа, когато намеренията му са поставени под въпрос или при възникнали спорове свързани с Хип-хопа, нека последователите на тази култура се позоват на настоящия документ, Хип-хоп декларацията за мир, като ръководство, съветник и защитник.

Първи принцип

“Хип-хоп” (хип хоп; хипхоп) е термин, който описва нашето независимо колективно съзнание. Постоянно развиващ се, той най-често се изразява чрез такива елементи като Брейк, Рапиране, Графити, Диджействане, Бийтбоксинг, Улична мода, Уличен език, Улично образование и Оцеляване на улицата. Където и когато тези или в бъдеще появяващи се елементи и изразни средства на Хип-хоп културата бъдат оповестени, настоящата Хип-хоп декларация за мир следва да бъде взета като модел и чрез нея да се тълкуват въпросните елементи, изразни средства и начин на живот.

Втори принцип

Хип-хоп културата уважава достойнството, неприкосновеността и светостта на живота без дискриминация и предразсъдъци. Последователите й трябва да се отнасят старателно към запазването и развитието на живота преди нечии индивидуални решения да са довели до унищожаване или изменение на естественото развитие.

Трети принцип

Хип-хоп културата уважава Закона и споразуменията уреждащи живота в страната и нейните институции. Хип-хопът не престъпва безотговорно закони и задължения.

Четвърти принцип

“Хип-хоп” е термин, който изразява нашето независимо колективно съзнание. Придържайки се към осъзнат начин на живот, ние сме наясно с влиянието, което оказваме над обществото, и в частност над децата. С това ние се ангажираме да сме вечни пазители на правата и благополучието им. Хип-хоп културата насърчава нежния пол, братството, семейството. Внимаваме да не предизвикаме какъвто и да било международен дисреспект, с което да изложим на опасност достойнството и репутацията на децата, възрастните и предците ни.

Пети принцип

Възможността да се самоопределяме, защитаваме, образоваме и представяме е насърчавана, развивана и преследвана цел. Посредством това може да бъде постигнат мир и просперитет. Чрез себеуважение, знание и развитие на природно дадените ни и усвоени умения, последователите на Хип-хоп културата следва винаги да представят най-доброто от себе си на практика и като идеи.

Шести принцип

Хип-хоп културата не почита отношения, хора, събития, действия и други, с отстояването на които културата, нейните принципите и елементите не са зачитани и уважавани. Хип-хоп културата не взема участие в дейности, които очевидно рушат или пречат на мирното й и продуктивно съществуване. Последователите й са поощрявани да инициират и участват в честни сделки и да следват принципите на справедливост във всякакъв род преговори и търговска дейност.

Седми принцип

Същността на Хип-хопа е извън забавлението: продуктите на Хип-хоп културата могат да бъдат търгувани за пари, чест, власт, респект, храна, подслон, информация или други блага; въпреки това, обаче, Хип-хопът и неговата култура не може да бъде купен, нито е за продан. Хип-хопът не може да бъде обект на сделка. Хип-хопът не е продукт. Хип-хопът е безценното ни право да бъдем сами господари на себе си.

Осми принцип

Компании, корпорации и организации с идеална цел, както и отделни личности или групи от хора, които печелят от употребата, интерпретацията и/или разработването на термина Хип-хоп (хип хоп; хипхоп) са насърчавани да назначават и/или наемат на пълен или непълен работен ден специалисти в областта на Хип-хоп културата. Тяхната задача е да разтълкуват и разрешават по-деликатните проблеми, свързани с принципите и адекватното представяне на Хип-хоп елементите; да отговорят на въпроси свързани още с Хип-хоп културата и бизнеса, общностите, водещите личности, спецификата й в отделните градове и държави.

Девети принцип

3ти май е Деня на рап музиката. Последователите й се насърчават да посветят от времето и таланта си в помощ на общността и за собственото си израстване. Всяка трета седмица на месец май е провъзгласена за седмица на Хип-хопа. През това време последователите почитат своите предци, допринесли за културното наследство, както и за елементите и принципите на Хип-хоп културата. Ноември е обявен за месец на Хип-хоп историята. През него последователите участват в създаването, изучаването и почитането на историята на Хип-хопа и допринеслите му.

Десети принцип

Последователите на Хип-хоп културата са насърчавани да изграждат съдържателни и продължителни взаимоотношения, почиващи на любов, доверие, равенство и уважение. Те не са поощрявани да лъжат, използват или мамят приятелите си.

Единадесети принцип

Хип-хоп общността съществува като интернационална култура на осъзнатост, която прониква във всички раси, племена, религии и типове хора, и става база за размяна на най-добрите им идеи и творения. Хип-хоп културата обединява хора с различни таланти, от различни култури и раси, посветили се на грижата за мирно съществуване.

Дванадесети принцип

Хип-хоп културата не участва съзнателно или доброволно в каквато и да било форма на омраза, измама, предразсъдъци или кражби. В никой случай Хип-хоп културата не бива да се обвързва с агресивна война в своите граници. Тези които съзнателно нарушават принципите на настоящата Декларация или съзнателно отхвърлят предписанията й, се лишават от протекциите изброени тук.

Тринадесети принцип

Хип-хоп културата отхвърля незрелите, импулсивни и своеволни актове на насилие и винаги дипломатично търси стратегическото разрешаването на всякакви спорове. Последователите са насърчавани да прощават и да подхождат с разбиране преди да посегнат към отмъщението. Войната се пази за в краен случай, когато всички дипломатични преговори многократно са се провалили.

Четиринадесети принцип

Последователите са поощрявани да елиминират бедността, да се изправят срещу несправедливостта и да изграждат едно по-социално ангажирано и мирно общество. Хип-хоп културата подкрепя диалогичността и действията, които заздравяват връзките в обществото, обръща се към наболелите за човечеството проблеми и утвърждава мира.

Петнадесети принцип

Хип-хопът уважава и се учи от природните закони, без значение в коя част на планетата се намираме. Хип-хоп културата прегръща светия ни дълг да допринасяме за собственото си оцеляване като независими, свободно мислещи същества. Тази планета, наречена Земя, е нашият грижовен родител и последователите на Хип-хоп културата трябва да уважават природата, всичките й творения и обитатели.

Шестнадесети принцип

Пионерите, легендите в хип-хопа, учителите и предшествениците не бива да бъдат неакуратно цитирани, погрешно интерпретирани или неуважавани. Никой не бива да се провъзгласява за пионер или легенда в Хип-хопа, освен ако не може да докаже с правдоподобни факти приноса си към Хип-хоп културата.

Седемнадесети принцип

Последователите на Хип-хопа са насърчавани да споделят блага. Те трябва да дават такава лекота и толкова често, колкото е възможно. Дълг на всеки е да помага, а когато може, и да облекчава човешкото страдание и несправедливост. Най-висшата форма на респект е респекта един към друг в общността. Хип-хоп културата може да бъде опазена, отгледана и развита единствено когато нейните последователи се пазят, грижат се един за друг и се развиват.

Осемнадесети принцип

Хип-хоп културата се грижи за създаването на здравословна, богата и централизирана гилдия – осведомена и с възможност да промотира, учи, интерпретира, видоизменя и отстоява принципите на настоящата Декларация за мир.

Всякакви забележки по превода, коментари, препоръки, мнения са добре дошли и силно приветствани и желани.

Още за хип-хопа от nickolette.

No comments: